Waarom je juist wel een mbo-opleiding moet volgen

De trends op het gebied van leren GBT Opleidingen

Gepubliceerd door GBT Opleidingen

“De redenen waarom mbo’ers ontzettend hard nodig zijn binnen een bedrijf én redenen om voor een mbo-opleiding te kiezen.”

30 mei 2022

Waarom je juist wel een mbo-opleiding moet volgen

Het Middelbaar Beroeps Onderwijs, oftewel het mbo. Het heeft op zijn zachtst gezegd niet het beste imago onder de opleidingen. Zo zien ouders hun kinderen maar al te graag naar een hbo of universiteit gaan en worden de mbo-studenten pas enkele jaren ‘studenten’ genoemd i.p.v. deelnemers. In dit artikel de redenen waarom mbo’ers ontzettend hard nodig zijn én redenen om juist wel voor een mbo-opleiding te kiezen.

Grote krapte op de arbeidsmarkt

Nederland heeft de keuze gemaakt om uit te groeien tot een kenniseconomie. Jarenlang werd er gedacht dat een hbo of academische studie de meeste kans op een baan zou opleveren. Opvallend genoeg zit de grootste krapte op de arbeidsmarkt in de typische mbo-beroepen. Of het nu gaat om onderhoudsmonteurs in productiebedrijven, een logistieke job, procesoperator of een andere baan in de techniek, steeds is er hetzelfde beeld: het zijn niet zozeer de hooggeschoolden waar het grootste tekort aan is. Het grootste tekort zit bij de praktisch geschoolden, ‘de mensen die een vak geleerd hebben’.

Goede voorbereiding op de toekomst

Het cliché bestaat dat je bij een mbo-opleiding wordt opgeleid voor een beroep dat over 10 jaar ‘toch niet meer bestaat’. De redenering hierachter is vaak de robotisering van mbo-taken. Het imago doet hier het mbo weer te kort. Bij de mbo-opleidingen wordt volop ingespeeld op de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Of het nu gaat om opleidingen voor jongeren die hun beroepsdiploma willen halen of mensen die al jarenlang werkzaam zijn en hun kennis komen bijspijkeren of zich willen omscholen voor een carrière switch, het mbo biedt ontzettend veel kansen.

Een leven lang ontwikkelen

Mbo-opleidingen leiden ook steeds minder vaak op tot één specifiek beroep. Tegenwoordig gaat het, net zoals bij een hbo-opleiding, steeds meer om de juiste vaardigheden voor op de werkvloer. Het mbo staat voor een volledige opleiding, maar daarnaast ook voor een leven lang ontwikkelen. Het mbo vormt een solide basis, waarbij de studenten, na het behalen van de opleiding, gericht nog trainingen en korte opleidingen kunnen volgen, die bekroond worden met mooie certificaten.

Wij bieden op verschillende niveaus en in verschillende categorieën beroepsopleidingen aan voor medewerkers op de werkvloer. Wij bieden mbo-opleidingen (BBL) incompany aan bij technische, industriële en logistieke bedrijven, waardoor we de opleiding optimaal laten aansluiten op de huidige en toekomstige werkzaamheden.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden en eventuele subsidies? Neem een kijkje op de mbo-pagina of neem contact op met Regine Rolink via R.rolink@gbt-opleidingen.nl

Misschien vind je dit ook interessant