Top 5 redenen waarom scholing nu belangrijker is dan ooit

Banner nieuwsbericht GBT Opleidingen

Gepubliceerd door GBT Opleidingen

“Dit zijn de top 5 redenen waarom het opleiden van personeel nu belangrijker is dan ooit tevoren.”

15 september 2022

5 redenen waarom scholing nu belangrijker is dan ooit

Uit onderzoek van SEO economisch onderzoek in opdracht van VNO-NCW en MKB Nederland blijkt dat de krapte in de techniek- en energiesector tot en met 2030 blijft bestaan. Een van de voornaamste oplossingsrichtingen zit in het scholen en behouden van personeel.

Dit zijn de top 5 redenen waarom het opleiden van personeel nu belangrijker is dan ooit tevoren.

Reden 1: Opleiden zorgt voor personeelsbehoud

Vaak wordt er bij bedrijven de vraag gesteld: ‘Wat als we ons personeel een opleiding laten volgen en ze gaan daarna weg?’ Wij hebben een hele andere visie hierop, namelijk: ‘Wat gebeurt er als we niet investeren in de ontwikkeling van onze mensen en ze blijven?’ Dan raken ze misschien verveeld en dit kan negatieve gevolgen hebben voor jouw bedrijf. Door jouw medewerkers een opleiding aan te bieden kun je ze binden en boeien. Dit zorgt ervoor dat ze (weer) uitgedaagd worden en langer bij jouw organisatie blijven. Zeker in de huidige arbeidsmarkt is het behouden van personeel belangrijker dan ooit.

Reden 2: Investeren in je personeel is een blijk van waardering

Als je wil investeren in de bijscholing van jouw werknemers, bewijst dit dat je wil investeren in hun ontwikkeling. Het opleiden van de werknemers toont dus het vertrouwen van de werkgever en is een blijk van waardering. Dit is een signaal aan de werknemer dat er wordt uitgegaan van een langdurige samenwerking.

Reden 3: Optimale inzetbaarheid

In een krappe arbeidsmarkt is optimale inzetbaarheid cruciaal. Hoe meer zij weten en kunnen, hoe breder inzetbaar ze zijn. Dit maakt de bedrijfsvoering een stuk flexibeler. Optimale inzetbaarheid is heel waardevol wanneer er bijvoorbeeld iemand tijdelijk uitvalt of wanneer het op bepaalde vlakken periodiek drukker is. Op dit soort momenten kunnen medewerkers tijdelijk bijspringen waar dat nodig is. Jouw medewerkers voelen zich extra betrokken en jouw bedrijf is uit de brand geholpen.

Reden 4: Gemotiveerd personeel

Hierboven stipten we het ook al even aan, maar het aanbieden van een goede opleiding zorgt ervoor dat jouw personeel gemotiveerd blijft. De mogelijkheid om je persoonlijk te ontwikkelen wordt door veel medewerkers als een pré gezien (zeker in de huidige kenniseconomie). Uit een onderzoek van de ministeries van Onderwijs en Sociale zaken en Werkgelegenheid blijkt dat studerend personeel tevredener is en dat ze bijdragen aan een goede sfeer in de organisatie.

Reden 5: Een mooie propositie voor nieuwe medewerkers

Het opleiden van personeel kan niet alleen intern positieve effecten hebben, maar ook extern. Organisaties die te boek staan als leerbedrijven zijn aantrekkelijk voor mogelijke sollicitanten. De aanwezigheid van opleidingen kan het wervingsproces vereenvoudigen en kan gebruikt worden tijdens het zoeken naar nieuwe medewerkers.

Wil jij jouw bedrijf toekomstbestendig maken?

Ben je na het lezen van deze top 5 overtuigd geraakt van het belang van scholing binnen je bedrijf? Je kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. We kunnen vervolgens samen naar passende en op maat gemaakte opleidingen kijken.

Misschien vind je dit ook interessant