Safety Culture Ladder

Stap voor stap naar een veilige werkvloer

Volg GBT Opleidingen op   GBT Opleidingen Bedrijfsopleidingen LinkedIn cursussen en trainingen     |   Gemiddeld beoordeeld met een 4,7  GBT Opleidingen Bedrijfsopleidingen Google Review cursussen en trainingen     |    Abonneer je op onze 

         

Onze aanpak omtrent de Safety Culture Ladder omvat consultancy, metingen, trainingen en coaching, en wordt altijd op maat afgestemd op de doelen van de organisatie. We beginnen met het analyseren van de veiligheidscultuur en organisatorische aspecten, gevolgd door een kick-off van de veiligheidscampagne en een nulmeting van de veiligheidscultuur. Vervolgens identificeren we de verbeteringsbehoeften en ontwikkelen en implementeren we interventies om het gewenste veiligheidsgedrag te bevorderen. Na een jaar herhalen we de meting om de voortgang te evalueren en verdere groeibehoeften vast te stellen.

Veiligheid in 6 Stappen

Onze aanpak bestaat uit consultancy, metingen, trainingen en coaching. Onze aanpak is altijd op maat. Grote of kleine projecten, onze aanpak is afgestemd op de doelen die je als organisatie wil bereiken. Bij een cultuurveranderingstraject bestaat onze aanpak uit 6 stappen:

1. Analyse Veiligheidscultuur & organisatorische aspecten
Door interviews met medewerkers uit alle lagen van de organisatie leren wij elkaar beter kennen. Wij krijgen een indruk van het niveau van de veiligheidsbeleving. Ook halen wij de noodzakelijke praktische informatie op die wij nodig hebben voor de start van een cultuurveranderingstraject. Wij sluiten af met een Masterclass voor de belangrijkste stakeholders als voorbereiding of de Kick-off.

2. Kick-off veiligheidscampagne
Een heldere visie, een gemeenschappelijk doel, dezelfde taal spreken, weten wat er gaat gebeuren en wat er van jou verwacht wordt. Onze kick-off bruist van creativiteit en energie en zorgt voor het juiste vertrouwen en enthousiasme bij de deelnemers.

3. Nulmeting Veiligheidscultuur
Wij gebruiken de Safety Culture Ladder als instrument om de veiligheidscultuur te meten en de verbeterpunten zichtbaar te maken. Of je nu kiest voor ‘een eerste indicatie’ of een ‘volledige NEN certificering’. Meten is weten! Door de metingen periodiek te herhalen krijg je inzicht in de groei van je veiligheidsbewustzijn en kun je gericht vervolgacties inzetten.

 4. Vaststellen verbeteringsbehoeften
Hier komen de inzichten uit de Analyse Veiligheidscultuur, de Kick-off en de nulmeting samen. Met een team van interne verantwoordelijken en kartrekkers bepalen wij samen de concrete vervolgstappen die wij vervolgens presenteren aan de directie.

5. Ontwikkelen en implementeren van interventies
De kern van onze aanpak richt zich op het ontwikkelen van het juiste veiligheidsgedrag en het organiseren van een omgeving waarin dit veiligheidsgedrag ook daadwerkelijk kan plaatsvinden. Onze interventies zijn gericht op alle niveaus in de organisatie. Van strategiesessies met directies en het ontwikkelen van veiligheidsprocedures tot praktische veiligheidstrainingen op de werkvloer.

6. Opvolging na één jaar – hermeting Veiligheidscultuur
Na één jaar, na een intensieve periode van veranderen, leren en groeien herhalen wij de meting Veiligheidscultuur en zien wij waar de organisatie nu staat. Deze inzichten gebruiken wij om vast te stellen waar de organisatie behoefte aan heeft om continue groei op de veiligheidsladder te borgen.

 

Vragen? Neem contact op met onze cultuurspecialisten!