Sociale Veiligheid
Volg GBT Opleidingen op | Gemiddeld beoordeeld met een 4,7 | Abonneer je op onze
Komen de volgende situaties weleens voor binnen uw bedrijf?
- Medewerkers spreken elkaar niet aan bij ongewenst gedrag;
- Bijna incidenten worden niet gemeld;
- Medewerkers durven bepaalde situaties of voorvallen niet te melden bij hun direct leidinggevende;
- Binnen een team worden mensen buitengesloten, gediscrimineerd of er is sprake van groepsdruk.
GBT Opleidingen helpt u graag om de sociale veiligheid binnen uw bedrijf te verbeteren. Door actief te werken aan de psychologische en sociale veiligheid, neemt ook de fysieke veiligheid toe. Hierdoor creëer je een werkomgeving waar medewerkers zich gemakkelijker durven uit te spreken, waar minder angst heerst en mensen zich meer betrokken voelen.
Hoe gaan we dit doen?
Iedere verandering start vanuit een visie – een verlangen naar een mooiere, betere of meer inclusieve werkomgeving. Dat verlangen wordt niet door een directie of verbeterteam bepaald, maar halen wij op bij de medewerkers. Dat verlangen vertalen wij naar concrete acties en geeft zo vorm aan het traject dat wij samen gaan doorlopen.
In dit traject gaan wij met de medewerkers aan de slag en onderzoeken wij hoe ze vanuit hun rol kunnen bijdragen aan een veiligere en leukere werkomgeving. Voor de werkvloer, operationeel leidinggevenden, managementlagen en directie. Ieder heeft hierin zijn eigen rol.
Onze aanpak
Onze aanpak bestaat uit een aantal onderdelen die wij vooraf met elkaar afstemmen
- In de Veiligheidscultuur analyse onderzoeken wij waar de verbetermogelijkheden liggen
- Via interactieve workshops, interviews en creatieve werkvormen onderzoeken wij hoe de gewenste cultuur – het verlangen – er uit ziet
- Via gesprekken en trainingen werken wij aan het versterken van de veiligheidscultuur
- Trainingen voor medewerkers en leidinggevenden. Ieder op zijn niveau en vanuit zijn rol.
Dit is alles doen we op basis van maatwerk.
Training Sociale Veiligheid
In onze training “Sociale Veiligheid” gebruiken we het communicatie model om uit te leggen hoe bewustwording werkt en hoe dit leidt tot veranderend gedrag. Elke dag verwerken we een stroom van informatie via onze zintuigen (zien, horen, voelen, ruiken en proeven). Ons brein filtert deze informatie op basis van eerdere ervaringen, herinneringen en overtuigingen. Deze filters bepalen wat we opmerken en hoe we reageren.
Gedrag is het resultaat van deze gefilterde informatie. Bijvoorbeeld, als iemand zich vaak defensief opstelt in vergaderingen, kan dit komen door eerdere negatieve ervaringen die zijn waarnemingen en reacties beïnvloeden. Door bewustwording leer je begrijpen hoe deze filters werken en hoe ze je gedrag sturen.
Onze training helpt je deze filters te herkennen en bewust te veranderen. Dit begint met inzicht in je huidige gedrag en de onderliggende overtuigingen die dit gedrag sturen. Vervolgens leer je praktische, direct toepasbare technieken om je reactiepatronen te veranderen en positiever en effectiever te reageren.
Interesse in de training Sociale Veiligheid?
We nemen zo snel mogelijk contact met u op.