Hoe ik mijn studenten motiveer

buddy training - Effectief communiceren

Gepubliceerd door GBT Opleidingen

“Door samen met een groep een leerproces in te gaan ontstaat er een groepswerking, we starten samen en willen de eindstreep halen.”

20 januari 2022

Gerard’s Blog #1: Hoe ik mijn studenten motiveer

Het mooie aan opleiden

Ik werk op twee plekken, als docent in het reguliere MBO (dagopleiding) en bij GBT Opleidingen verzorg ik vooral opleidingen voor werknemers bij bedrijven. Of er een groot verschil is tussen het opleiden van beide groepen? Ja! De 1e groep zit vooral op de telefoon en als je lessen geeft waarbij een laptop wordt gebruikt, dan weet je zeker dat er iets anders op het scherm staat dan waar we mee bezig zijn….. Die verrekte theorie ook. De 2e groep, in leeftijd verschillend, maar vaak met minder digitale kennis, heeft daar minder last van, maar ook daar merk ik dat de theorie erg lastig kan zijn.

Saaie theorie

Er zijn meer overeenkomsten dan verschillen, want voor beide groepen geldt: THEORIE is SAAI. Ik heb ook een MBO-tijd meegemaakt en kon me in het verleden nooit indenken dat ik docent zou worden. De manier van uitleggen werkte niet voor mij en ik was meer afgeleid dan dat ik met mijn gedachten bij de les was, totdat ik met stagiairs te maken kreeg op mijn toenmalige werkplek. Toen bleek dat de standaardmethode uit de procestechniek, het hele proces terugbrengen naar eenheidsbewerkingen, ook werkt in het uitleggen van (technische) theorie. Immers als je in de procestechniek alle eenheidsbewerkingen beheerst (controleert), dan beheers je het hele proces.

Een andere benadering

Door samen met een groep een leerproces in te gaan, ontstaat er een groepswerking, we starten samen en willen de eindstreep halen. Door alle theorie terug te brengen naar de meest kleine stapjes (eenheidsbewerkingen) doorspekt met dagelijkse of praktische voorbeelden, geeft dat een ander beeld van de theorie. Het leren gaat dan als vanzelf, door steeds dezelfde manier van benaderen te kiezen.

Daardoor worden zowel studenten en werknemers als ikzelf erg gemotiveerd. Dat is dus wat ik zo mooi vind aan het opleiden van mensen.

Misschien vind je dit ook interessant